Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: EN 21-41

Onze omgang met de oorlog - en ander pijnlijk verleden

Onze omgang met de oorlog - en ander pijnlijk verleden
Cursuscode: EN 21-41

Het heeft lang geduurd, maar dit voorjaar, 75 jaar na het eind van de Tweede Wereldoorlog, heeft premier Rutte excuses aangeboden voor de collaboratie van de Nederlandse staat met de nazibezetter waar het de ontrechting en deportatie van de joden betrof. Laat, maar beter laat dan nooit - of te laat, want inmiddels gratuit? Hoe is Nederland sinds 1945 omgegaan met de Tweede Wereldoorlog, waarin nog volgens koningin Wilhelmina zo'n beetje het hele volk in het verzet gezeten had?[end]Tweemaal bracht de Nederlandse tv een serie over de bezetting uit - een halve eeuw geleden met Lou de Jong als presentator, een paar jaar terug met Rob Trip. Een verschil van dag en nacht.

En hoe gingen en gaan wij om met andere pijnlijke hoofdstukken uit het nationale verleden? Met het falen van Dutchbat in Srebrenica? Met het Nederlandse militaire optreden in Indië, eufemistisch 'politionele acties' betiteld? Met de slavenplantages in Suriname? Met de Nederlandse rol in de Transatlantische slavenhandel tijdens de Gouden Eeuw? Ja, die term 'Gouden Eeuw': kan die nog wel? Willem van Oranje paste bij de verovering van Brabant een techniek van verschroeide aarde toe. De Kruistochten kunnen al langer niet meer. Karel de Grote, nu als ideologische stamvader van Europa gevierd, zou voor de wijze waarop hij de Saksen bekeerde voor het Internationaal Strafhof zijn beland. De verovering van Gallië door Julius Caesar: de facto genocide.

Wat deugt er in ons verleden eigenlijk nog, waar we volgens onze hedendaagse normen nog een beetje trots op kunnen zijn? Blijven dan straks echt alleen de hunebedbouwers over? Na een prikkelende voorzet is er vast discussiestof te over.

10.30-12 uur lezing,

lunch (inclusief)

13.30-15.30 uur discussie

 

Woensdag 17 november 2021
1 les van 5 uur aanvangstijd 10:30
Prijs: € 80,00
Dhr. T. (Thomas) Von der Dunk
10:30 - 15:30
Locatie: Bibliotheek Enschede (klik hier voor de adresgegevens)
T. (Thomas) Von der Dunk
T. (Thomas) Von der Dunk