Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: HE 21-39

Chagall, licht en kleur, stralend in bijbels perspectief

Chagall, licht en kleur, stralend in bijbels perspectief
Cursuscode: HE 21-39

In deze cursus komen de scheppingen van Marc Chagall aan de orde, in het perspectief van de omgeving waarin hij opgroeide in Wit-Rusland, zijn werken voor de Joodse gemeenschap, zijn verbeelding van de Bijbel en de kerkramen van zijn hand. Dit zijn de grote thema’s: de taal van de Bijbel, het toneel van de liturgie en de kunst in en om de kerk. Bij Chagall komen deze lijnen samen. Hij stamt uit een chassidische Joodse achtergrond. Beeldend en mystiek taalgebruik, hebben invloed gehad op zijn verbeeldingswereld. Bij zijn werk gaat het om veel meer dan kijken. Je ervaart de sfeer van het shtetl (Jiddisch: stadje), de sjoel (synagoge), de smalle straatjes en de scheve huizen. Je gaat naar binnen en je beleeft het verhaal, hoort de stemmen en voelt de ritmiek van eeuwenoude verhalen, die tegelijk in moderne kleuren bezit van je nemen. We laten de kunstenaar graag zelf aan het woord.

1. Synagoge: “Dit is wat mijn moeder me over haar vader, mijn grootvader (…) eens heeft verteld. – Misschien heb ik het ook wel gedroomd. Het feest van “Soekkot” [Wekenfeest, Pinksteren] of dat van “Simchat-Thora” [Vreugde der Wet]. – ze zoeken hem overal. Waar is hij, waar is hij? Het bleek dat hij omdat het zulk mooi weer was, op het dak was geklommen, op de schoorsteen was gaan zitten en zich te goed deed aan worteltjes. Niet slecht als schilderij.” (Mijn  Leven)

2. Bijbel: “Ik heb mij gehouden aan het grote universele boek, dat de Bijbel is. Sinds mijn jeugd heeft die mij vervuld van beelden over het lot van de wereld en mij geïnspireerd in mijn werk. Op momenten van twijfel, hebben zijn grootheid en zijn zeer poëtische wijsheid mij vrede gebracht. Hij is voor mij als een tweede natuur” (Interview) 
“De bijbel heeft mij van jongs af aan geboeid. Ik vond hem altijd de grootste bron van de poëzie van alle tijden. Steeds heb ik gespeurd naar zijn weerspiegeling in het leven en in de natuur. De bijbel is als het ware de weerklank van de natuur en ik heb geprobeerd dit geheim door te geven” (Message Biblique)

3. Kerk: “Een glas-in-loodraam ziet er heel eenvoudig uit: materie, licht. Voor een kathedraal of een synagoge, dat is om het even: iets mystieks dringt door het venster. (…) Voor mij betekent een kerkvenster de doorzichtige scheidingswand tussen mijn hart en het hart van de wereld. (…) Ook nadat ik een poging daartoe ondernomen heb, kan ik mijn werkwijze nog steeds niet verklaren. Ik heb niet geprobeerd me aan een of andere theorie te houden. God schiep de mens zonder theorie en ook kunst wordt maar beter zonder theoriegemaakt. Het enige wat in onze macht ligt, is voor de kunst werken. Voor de rest zorgt God.” (Interview)

Woensdag 10 november 2021
3 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 112,00
Dhr. ds. drs. F.A. (Frans) Wiersma
10:00 - 12:30
Locatie: Museum Hengelo (klik hier voor de adresgegevens)
ds. drs. F.A. (Frans) Wiersma
ds. drs. F.A. (Frans) Wiersma