Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: HE23-04

Pasen en Pinksteren op één dag? Nee dus ...

Pasen en Pinksteren op één dag? Nee dus ...
Cursuscode: HE23-04

Nee dus…Feesten in lagen. De gersteoogst is binnen. De eerste aren opgedragen aan God. Dankbaarheid. Vaak was er honger. Daarom verlieten ze huis en haard om zich in een ander land te vestigen: Egypte. Het feest bleef, tot er een nieuw feest als extra laag bovenop kwam. Ze raakten bevrijd uit dat vreemde land en die vrijheid moest ook gevierd worden. Een laag bovenop het oude oogstfeest: de dood die hun deur passeerde: Pesach. De christelijke kerk komt later met een eigen laag daar bovenop, over doodlopen en opnieuw beginnen: Pesach wordt Pasen. Hoogfeest van de christelijke wereld.Van de gersteoogst telt Israël naar de oogst van de tarwe: vijftig dagen. Zeven weken: Sjawoeoth – Wekenfeest. Laag erop: gave van de Thora op de Sinaï. Tien Woorden als bevrijdende leefregels. Opnieuw sluit de christelijke kerk aan met een nieuwe laag: feest van de Geest. Grieks voor vijftig “pentecoste” wordt Pinksteren. Na de spraakverwarring van Babel elkaars taal verstaan in dezelfde geest.
Pasen en Pinksteren zijn aanvankelijk oogstfeesten van Israël. In de loop der eeuwen zijn daar inhoudelijk feesten aan toegevoegd, zowel binnen het joodse geloof, als in de christelijke kerk. Vanuit de oorspronkelijke feesten gaan we een beeld krijgen van deze feesten.
In drie lezingen gaan we dit onderzoeken.

Dinsdag 28 maart 2023
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 105,00
Dhr. ds. drs. F.A. (Frans) Wiersma
14:00 - 16:00
Locatie: Museum Hengelo (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
ds. drs. F.A. (Frans) Wiersma
ds. drs. F.A. (Frans) Wiersma
Ds drs. Frans Wiersma, emeritus predikant PKN. Theologiestudie in Groningen (RUG), met nadruk op liturgie, kerkbouw en (kerkelijke) kunst. Organiseerde vanuit Delden gemeente (kunst) reizen o.a. naar Midden Oosten, Griekenland, Turkije, Italië, pelgrimsreizen naar Compostela en kunstreizen langs werken van Chagall.