Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: HE 21-37

Gewoon Romeins!

Gewoon Romeins!
Cursuscode: HE 21-37

In deze reeks van 5 colleges gaat arheologe Annet van Wiechen in op het dagelijkse leven van de Romeinen. De Romeinen stichtten veel nieuwe steden (1).  Hoe ging dat in zijn werk en was er sprake van een duideijk stedebouwkundig ontwerp? 

Huis & mozaïeken. Afhankelijk van status en geld woonde de Romein in een prachtige stadsvilla met tuin of in een klein, tochtig huurkamertje. Hoe zagen deze onderkomens eruit? Vaak met kleurrijke schilderingen en schitterende vloermozaïeken.

Eten & glas. Wat at de Romein? Dankzij het receptenboek van smulpaap Apicius kunnen we ook nu nog Romeinse gerechten maken! Romeins glas was overal aanwezig, van sierlijke make-up flesjes tot praktische voorraad-flessen. Overigens, onze glasbakken hadden al een Romeinse voorganger!

Romeinen besteden veel aandacht aan hun waterhuishouding (4). Meestal kwam via aquaducten voldoende water naar de stad voor de vele badgebouwen (thermen), latrines en fonteinen. Wie bezochten die enorme badgebouwen met vloerverwarming?

Lach & traan. Theater, amfitheater en circus waren de vermaak-centra van de Romeinse wereld. Wanneer en hoe werden de (toneel)spelen en wagenrennen georganiseerd? Veel Romeinen legden hun geliefde dode in stenen sarcofagen met prachtig beeldhouwwerk. Het leven van de overledene of juist zijn dood werden weergegeven, maar ook goden, helden en mythologische verhalen. Wat was de functie van deze afbeeldingen? 

Dinsdag 2 november 2021
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 12:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 139,00
Mw. drs. A. (Annet) Van Wiechen

Aanbevolen literatuur: syllabus geschreven door docente (niet verrekend in cursusprijs)

12:30 - 14:30
Locatie: Bibliotheek Hengelo (klik hier voor de adresgegevens)
drs. A. (Annet) Van Wiechen
drs. A. (Annet) Van Wiechen