Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: HE22-23

Grote Middeleeuwers

Grote Middeleeuwers
Cursuscode: HE22-23

Wanneer het zich laat aanzien dat de wereld toch niet zal vergaan, slaat de stemming in Europa na het jaar 1000 radicaal om. Na de millenniumwisseling ontstaat een nieuw elan. Dit schept een vruchtbaar klimaat voor een andere tijdgeest, een nieuw bewustzijn met felle overtuigingen en onstuimige gebeurtenissen.
In deze cursus worden tien grote Middeleeuwers ten tonele gevoerd die een stempel hebben gedrukt op hun tijd, en op de onze.
In vijf bijeenkomsten van 2 uur staan telkens twee van hen centraal. Hun persoonlijke verhalen vormen de invalshoeken van waaruit we de fascinerende geschiedenis van de Hoge Middeleeuwen nader bekijken. Machtige vrouwen, sterke sultans, culturele bloei, geleerdheid, hoogmoed en nederigheid. We bespreken: Mathilde van Toscane / Hendrik IV / Hildegard van Bingen / Bernard van Clairvaux / Saladin / Baibars / Filips II Auguste / Otto IV / Rogier II / Frederik II.

Dinsdag 13 september 2022
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 175,00
Dhr. drs. G. (Gregor) Dijkhuis

Het begeleidend materiaal bij de cursus wordt aangeboden in de vorm van readers. Uw bijdrage in de kosten hiervan (€ 10,00) wordt aan het begin van de cursus met de docent verrekend.

13:30 - 15:30
Locatie: Museum Hengelo (klik hier voor de adresgegevens)
drs. G. (Gregor) Dijkhuis
drs. G. (Gregor) Dijkhuis
Gregor Dijkhuis heeft zich toegelegd op de studie van de Hoge Middeleeuwen. In 2015 publiceerde hij de eerste Nederlandstalige monografie over Frederik II: Stupor Mundi – Kroniek van een eigenzinnige keizer. In 2021 schreef hij De Middeleeuwse Zomer – hoogtepunten uit de Hoge Middeleeuwen. Naast cursussen en lezingen over cultuurhistorische onderwerpen, organiseert Gregor Dijkhuis thematische culturele-culinaire reizen. www.stupormundi.net