Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: HE23-02

J.J. Rousseau (1712-1778) Over authenticiteit, opvoeding en politiek

J.J. Rousseau (1712-1778) Over authenticiteit, opvoeding en politiek
Cursuscode: HE23-02

De romantiek was niet alleen een ‘Duitse affaire’ (R. Safranski). Want Jean-Jacques Rousseau (Zwitsers-Frans) is onmiskenbaar een van de hoofdfiguren van deze filosofische stroming die van zo grote invloed is gebleken op het moderne zelfbegrip en wel tot op de dag van vandaag. De romantiek was een reactie op het rationalisme van de verlichting. Het rationalisme heeft de romantische kritiek echter beslist overleefd: het rekenende denken van wetenschap, techniek en economie ontplooit zijn macht in de huidige samenleving. Maar in het onbehagen van velen leeft ook de romantische reactie voort: Rousseau is een tijdgenoot.
Rousseau trekt ten strijde tegen de ‘civilisatie’. Hij ontwikkelt een ethiek van authenticiteit, vooral in zijn Bekentenissen: ‘Ik wil aan mijn medemensen een mens laten zien zoals hij werkelijk is en die mens ben ik zelf.’ Deze zoektocht naar authenticiteit is echter niet slechts biografisch relevant, maar kenmerkt ook de werken waarmee Rousseau vooral naam heeft gemaakt: als pedagoog (Emile of over de opvoeding) en als politiek filosoof (Discours over ongelijkheid en Het sociaal contract).
In deze cursus komen (delen uit) genoemde werken aan bod ter kennismaking met de civilisatie-kritiek en politieke filosofie van Rousseau. Vraag is ook waarom hij zo invloedrijk is kunnen worden en niet alleen in positieve zin. Zodoende maken wij de rekening van de romantiek op.
Bij de cursus wordt een syllabus met enkele teksten van en over J.J. Rousseau verstrekt. De kosten hiervan (€10,=) worden verrekend tijdens het eerste college.

Woensdag 8 februari 2023
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 175,00
Dhr. mr. dr. J (Jaap) Gruppelaar
10:00 - 12:00
Locatie: Museum Hengelo (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
mr. dr. J (Jaap) Gruppelaar
mr. dr. J (Jaap) Gruppelaar