Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: HE 22-12

Middeleeuwse zomer

Middeleeuwse zomer
Cursuscode: HE 22-12

Rond het jaar 1000 verandert het klimaat: er breekt een warmteperiode aan. Dat geschenk van de natuur luidt een tijdperk in van nieuwe levenskracht en vooruitgang. Van optimisme, veerkracht, en inventiviteit. Europa bloeit op; er groeit een nieuwe, zelfbewuste houding. De blik gaat naar buiten, over de eigen grenzen heen.

Energie, strijdlust en vernieuwing maken de Hoge Middeleeuwen (1000-1300) tot een tijd die bruist van de vitaliteit. Een bloeiperiode van groei, expansie, en sociale en culturele veranderingen. Ontwikkelingen over de eigen grenzen heen, die Europa aaneensmeden tot een eenheid.

Het is de tijd van kruistochten, kloosters, ketters en kastelen. Van godsdienst en geleerdheid. Van machtsstrijd tussen pausen en keizers. Kennis en cultuur bloeien volop in al-Andalus en Sicilië. Grote veldslagen en beslissende ontwikkelingen vormen de verbindende schakels die Europa steeds meer tot een eenheid maken.

In vijf bijeenkomsten van 2,5 uur worden steeds twee cruciale gebeurtenissen uit de Hoge Middeleeuwen behandeld.  

 ** de cursus wordt gegeven n.a.v. de Middeleeuwse Zomer: het nieuwe boek van Gregor Dijkhuis, dat najaar 2021 verschijnt. Het boek is ook verkrijgbaar op de cursusdagen.

Dinsdag 18 januari 2022
5 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 168,00
Dhr. drs. G. (Gregor) Dijkhuis
13:30 - 16:00
Locatie: Museum Hengelo (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
drs. G. (Gregor) Dijkhuis
drs. G. (Gregor) Dijkhuis