Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: HE23-03

Dames met klasse

Dames met klasse
Cursuscode: HE23-03

Margaretha van Oostenrijk stierf na drie kinderloze huwelijken, 50 jaar oud, op 1 december 1530, in het Hof van Savoye te Mechelen. Zij was Landvoogdes der Nederlanden, eerst voor haar vader Maximiliaan, later voor haar neef keizer Karel V.
Uit de afscheidsbrief (Mechelen, de laatste dag van november 1530) van ‘Uw zeer nederige tante Margareta’ aan haar neef keizer Karel V: ‘Ik laat u uw landen na van herwaarts over, die ik in uw afwezigheid niet enkel bewaard heb zoals u ze achterliet, maar die ik in grote mate heb uitgebreid. Ik leg hun bestuur, waarvoor ik me loyaal heb ingezet, weer in uw handen en verwacht daarvoor Gods beloning, uw tevredenheid Monseigneur, en dank van uw onderdanen. In het bijzonder beveel ik u de vrede aan, vooral met de koningen van Frankrijk en van Engeland.’
Met de dood van Margaretha was het tijdperk van de Bourgondische hertogen voorgoed voorbij, maar haar praalgraf in Brou blijft tot de dag van vandaag een prachtig symbool van de unieke schoonheid die deze bewogen periode uit de geschiedenis heeft voortgebracht.
Ik heb een zwak voor Margaretha van Oostenrijk. Aan haar en aan haar stief- grootmoeder Margareta van York – Dames met Klasse – is deze cursus gewijd met als onderwerpen.
1. Van de Bourgondiërs naar de Habsburgers.
2. Dames met klasse: Margareta van York & Margaretha van Oostenrijk
3. Kunstenaars aan het Mechelse Hof. Praalgraven in Brou

Woensdag 15 maart 2023
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 105,00
Mw. Drs. (Jeanne) van der Stappen

Digitale reader wordt toegestuurd

14:00 - 16:00
Locatie: Museum Hengelo (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Drs. (Jeanne) van der Stappen
Drs. (Jeanne) van der Stappen
Met de scriptie Rogier van der Weyden en het materieel-technisch onderzoek heb ik in 1999 de studie Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit afgesloten. Sindsdien geef ik lezingen over Vlaamse en Italiaanse schilder- en miniatuurkunst van de late middeleeuwen en de vroege Renaissance. Sinds 2009 geef ik cursussen voor U3L Universiteit Leven lang leren.