Cursusnummer:
HE24-08

Het jaar 1513 en het jaar 1913

Het jaar 1513 en het jaar 1913

Twee op het oog heel verschillende jaren in twee heel verschillende perioden in de geschiedenis. Maar, ondanks de tussenliggende 400 jaar, ook veel overeenkomsten. 
In 1513 beleefde de Renaissance zijn hoogtepunt. Het is het jaar dat de drie grote meesters Leonardo da Vinci, Michelangelo en Rafaël in Rome verblijven. Paus Julius II wordt opgevolgd door Giovanni de Medici onder de naam Paus Leo X. Het beroemde boek van Macchiavelli, ‘De Prins’ komt uit. Kunst en wetenschap bloeien, maar er zijn ook politieke spanningen.
Dat geldt ook voor het jaar 1913, de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Ook in deze tijd een explosie van creativiteit. Het is het jaar van vele modernistische experimenten op het gebied van beeldende kunst en muziek. Het modernisme komt tot bloei. Coco Chanel ontwerpt sportkleding van jersey; een revolutie in de modewereld. De tentoonstelling ‘De vrouw 1813-1913’ wordt geopend. De Sacre du Printemps van Stravinsky beleeft zijn première in Parijs en in New York vindt de beroemde Armory Show plaats. Dit zijn slechts enkele voorbeelden die Lisette le Blanc in deze boeiende lezing aansnijdt.

Startdatum
Lesvorm