Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: HE22-25

Rondom Kerst

Rondom Kerst
Cursuscode: HE22-25

De oorsprong van vele kerstvoorstellingen ligt in de evangelieverhalen. Uit Lucas 2:1-22 en Mattheus 2:1-12 krijgen we een aardig beeld van de manier waarop men dacht dat Maria zwanger was geworden, en hoe en waar de geboorte van Christus had plaatsgevonden.
Veel details die ons vertrouwd zijn staan niet in de Bijbel, maar zijn terug te voeren op apocriefe evangeliën, visioenen en openbaringen, levensbeschrijvingen van Jezus en Maria, middeleeuwse legenden en kerstliederen.
Aan de hand van uitgebreid beeldmateriaal uit de middeleeuwse schilder- en miniatuurkunst zal ik daar in deze cursus uitvoerig op ingaan. De volgende onderwerpen komen aan de orde

  1. Maria & Jozef (voedster)vader van Jezus
  2. Het geboorteverhaal
  3.  De wijzen uit het Oosten
  4. De vlucht naar Egypte en de Kindermoord
Woensdag 9 november 2022
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 140,00
Mw. Drs. (Jeanne) van der Stappen

De cursisten krijgen de digitale reader toegestuurd.

14:00 - 16:00
Locatie: Museum Hengelo (klik hier voor de adresgegevens)
Drs. (Jeanne) van der Stappen
Drs. (Jeanne) van der Stappen
Met de scriptie Rogier van der Weyden en het materieel-technisch onderzoek heb ik in 1999 de studie Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit afgesloten. Sindsdien geef ik lezingen over Vlaamse en Italiaanse schilder- en miniatuurkunst van de late middeleeuwen en de vroege Renaissance. Sinds 2009 geef ik cursussen voor U3L Universiteit Leven lang leren.