Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: HE22-18

TBS: hulpverlening of straf?

TBS: hulpverlening of straf?
Cursuscode: HE22-18

Sinds er door de overheid gestraft wordt is er gezocht naar een passende maatregel om enerzijds de gestrafte af te straffen en op te sluiten en anderzijds de straf zodanig te laten plaatsvinden, dat er verbetering van het gedrag van de gestrafte in principe mogelijk is. Dit geldt zowel voor het gevangeniswezen als ook voor de bijzondere maatregel TBS.
De lezing gaat over drie ernstig gestoorde patiënten die jarenlang in de TBS verbleven. Een van deze patiënten is onlangs veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf met daarna TBS. Aan de hand van deze mannen zien we hoe het systeem van TBS in Nederland werkt, hoe een dergelijke maatregel in Nederland is ontstaan. Er zijn een aantal voormannen (Pompe, Van Mesdag, Van der Hoeve) geweest in de jaren vijftig, die ingrijpend gefilosofeerd hebben over straf en stoornis. Uiteraard ontstaat er dan niet zomaar een kliniek, maar het probleem was dat er in de gevangenissen ernstig gestoorde psychiatrirsche patiënten opgesloten waren, die op geen enkele wijze een verbetering van gedrag lieten zien. Het waren mensen die een behandeling nodig hadden in plaats van opsluiting om tot verbetering van gedrag te komen.
De lezing besteedt eveneens aandacht aan het ontstaan van de Long Stay afdelingen in Nederland. De eerste Long Stay is ontwikkeld in Veldzicht in Balkbrug.
Ook wordt er aandacht besteed aan de criminaliteit in het algemeen en de ontwikkeling van de criminaliteit in Nederland aan de hand van enige statistieken.
Ongetwijfeld heeft u gehoord dat er in toenemende mate gevangenissen gesloten worden. Komt dat omdat de potentiële daders werkeloos thuis zitten en geen negatieve creatieve ideeën meer hebben om in te breken of iets anders te doen? Wordt Nederland steeds veiliger, omdat de politiek steeds meer op veiligheid hamert of is de veiligheid vergroot ondanks de politiek?

Donderdag 4 augustus 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 25,00
Dhr. J.C.A. (Hans) Perik
14:00 - 16:00
Locatie: Museum Hengelo (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
J.C.A. (Hans) Perik
J.C.A. (Hans) Perik
Hans Perik was dertien jaar directeur van de TBS Kliniek Veldzicht in Balkbrug. Onder zijn leiding werd de eerste Long Stay afdeling voor blijvend delict gevaarlijke patiënten opgericht. Hij is in Groningen als psycholoog afgestudeerd.