Geschiedenis

De Welfen en de Staufen

De Welfen en de Staufen

Cursusnummer:
ZW23-20

De Duitse geschiedenis van de 12e-13e eeuw staat voor een belangrijk deel in het teken van twee grote vorstenhuizen: het Frankische huis van de Welfen en het huis van de Zwabische Staufers. 

Lees meer
 • 1 les van 5 uur Toon details
  • 1: donderdag 15 jun 2023 - 10:30 – Jeruzalemkerk
 • € 80,00
 • drs. Gregor Dijkhuis
 • Jeruzalemkerk Toon adres-info
  • De Welfen en de Staufen informatie

   Start cursus 10.30-12.30 uur
   Lunch van 12.30-13.30 uur
   Cursus 13.30-15.30 uur
   Er wordt een eenvoudige lunch geserveerd.

Geschiedenis

Dit jaar staat de Hanze, het Middeleeuwse handelsverbond van kooplieden en steden, in het middelpunt van de belangstelling. Ook U3L sluit hierbij aan. Tiem van Dalfsen vertelt hoe ingrijpende landschappelijke veranderingen in de Middeleeuwen ervoor zorgden dat deelname aan de Hanze niet alleen mogelijk, maar vooral noodzakelijk werd.


In een deel van de 12e en 13e eeuw heerste in ons gebied hongersnood. Hoe ontstond die en hoe droeg de Hanze bij aan de oplossing van het probleem? Een relatief groot aantal Hanzesteden in ons gebied ligt aan een rivier. In de meeste andere landen is dat anders. Hier was de Hanze veelal gebonden aan zeehavens. Polen vormde net als ons gebied een uitzondering. Van Dalfsen vertelt hoe de Hanze in Polen voet aan de grond kreeg en hoe anders dat proces bij ons verliep.

Lees meer
Geschiedenis

Dagje Urk

Cursusnummer:
ZW23-21

U3L nodigt u deze zomer van harte uit voor een ‘Dagje Urk’. Wij bieden u een dagvullend programma over deze bijzondere gemeente in de provincie Flevoland met een rijke geschiedenis als eiland in de Zuiderzee. Deze dag werd speciaal voor u samengesteld door Teun Juk. Hij werkte jarenlang bij de gemeente Urk, is raadslid in Hattem en auteur van het boek ‘Verering van de heilige Anna in Hattem’.  Vorig jaar zomer gaf Teun Juk voor U3L nog en zeer interessante lezing over dit onderwerp.

Lees meer
Molens en hun molenaars

Molens en hun molenaars

Cursusnummer:
ZW23-17

Molenaar Geert Jonker van korenmolen de Fortuin in Hattem neemt u mee in de geschiedenis van molens in het algemeen en die van Korenmolen de Fortuin in het bijzonder.

 

Lees meer