Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: ZW23-08

Grensland Oekraïne: een geschiedenis in het hart van Europa

Grensland Oekraïne: een geschiedenis in het hart van Europa
Cursuscode: ZW23-08

In februari 2022 stond Oekraïne plots in onze aandacht. Wie meer wil begrijpen over de achtergronden van deze door Rusland begonnen oorlog moet de geschiedenis in duiken: Uit Poetins ‘oorlogsverklaring’ mogen we opmaken dat geschiedenis en verschillende interpretaties daarvan in Oekraïne en Rusland ook onderdeel zijn van het conflict. 
Volgens Poetin zou Oekraïne ondeelbaar zijn van Rusland en het bestaan van een Oekraïense staat is een existentiële dreiging voor Rusland.
Hoe anders ziet een Oekraïens perspectief eruit! In deze lezing is Oekraïne sinds mensheugenis een eigen natie die al ruim 300 jaar een vrijheidsstrijd tegen Rusland zou uitvechten. Daarbij zou het land getroffen zijn door terreur, etnische zuivering en verdunning en zelfs genocide.
De historische relatie tussen Oekraïne en Rusland is zéér complex. Oekraïne, dat letterlijk ‘grensland’ betekent’ en Rusland delen grote delen van hun geschiedenis. Beiden claimen in de middeleeuwen geboren te zijn in Kyyiv (Rus. Kiev). Na hun “gedeelde” stichtingsmoment zijn Oekraïne en Rusland soms gescheiden wegen ingeslagen, maar soms ook weer samengekomen. Verschillende interpretaties over die momenten vormen één kern van het huidige conflict.

Vrijdag 24 februari 2023
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 140,00
Dhr. dr. N.A. (Nicolaas ) Kraft van Ermel MA
10:00 - 12:00
Locatie: Jeruzalemkerk (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
dr. N.A. (Nicolaas ) Kraft van Ermel MA
dr. N.A. (Nicolaas ) Kraft van Ermel MA