Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: ZW22-43

As jy mooi luister, sien jy meer: van verborgen verhalen en leven in apartheid naar de dialoog van nu

As jy mooi luister, sien jy meer: van verborgen verhalen en leven in apartheid naar de dialoog van nu
Cursuscode: ZW22-43

Zuid-Afrika het land dat we kenden van de apartheid, is nu voor velen een vakantieland geworden. Mathilde Stam is geboren en getogen is in de Kalahari en de Karoo (het land van de grote dorst) in Zuid-Afrika. Ze kijkt samen met haar cursisten om te beginnen naar Zuid-Afrika van vroeger en haar historie in alle bevolkingsfacetten in de 17e en 18e eeuw, de Grote Trek en Boerenoorlogen in de 19e eeuw. Oude banden met Nederland komen ter sprake. Daarna komt de opkomst van apartheid aan de orde en de overgang naar een democratie met een sleutelrol voor de Waarheids- en Verzoeningscommissie. De droom van een ‘regenboognatie’.
Tot slot wordt ingegaan op Zuid-Afrika nu. De (mogelijke) toekomst van Zuid-Afrika en de organisatie van de Dag van de Dialoog ‘Versoeningsdag’ op 16 december en de Heritage Day, de Nationale Braaidag op 24 september.

Vrijdag 4 november 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 47,50
Mw. M.C. (Mathilde) Stam
Boek: As jy mooi luister (klik hier voor meer informatie)
10:00 - 12:00
Locatie: Jeruzalemkerk (klik hier voor de adresgegevens)
M.C. (Mathilde) Stam
M.C. (Mathilde) Stam
Mathilde Stam, directeur-bestuurder Stichting Welzijn Ermelo, Member Dialoog Nederland, Advisor South Africa in Dialogue (SAID) en oud-directeur Anton Pieck Museum. Haar culturele ouders zijn in 1961 geëmigreerd naar Zuid-Afrika. Mathilde Stam is als oudste van vijf kinderen samen met haar ouders, broers en zusjes in 1978 teruggekomen naar Nederland. Ze was toen 16 jaar.