Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: ZW22-42

Middeleeuwse zomer

Middeleeuwse zomer
Cursuscode: ZW22-42

Rond het jaar 1000 verandert het klimaat: er breekt een warmteperiode aan. Dat geschenk van de natuur luidt een tijdperk in van nieuwe levenskracht en vooruitgang.
Energie, strijdlust en vernieuwing maken de Hoge Middeleeuwen (1000-1300) tot een tijd die bruist van de vitaliteit. Een bloeiperiode van groei, expansie, en sociale en culturele veranderingen.
Het is de tijd van kruistochten, kloosters, ketters en kastelen. Van godsdienst en geleerdheid. Van machtsstrijd tussen pausen en keizers. Kennis en cultuur bloeien volop in al-Andalus en Sicilië.
In vijf bijeenkomsten van 2 uur worden verschillende verschijningsvormen van de nieuwe tijdgeest van de Hoge Middeleeuwen behandeld

 

Maandag 24 oktober 2022
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 175,00
Dhr. drs. G. (Gregor) Dijkhuis

Het begeleidend materiaal bij de cursus wordt aangeboden in de vorm van hand-outs en readers. Uw bijdrage in de kosten hiervan (€ 10,=) wordt aan het begin van de cursus met de docent verrekend.

Deze cursus is een reprise van vorig seizoen. Vanwege coronabeperkingen was de deelname van belangstellenden toen beperkt.

13:30 - 15:30
Locatie: Jeruzalemkerk (klik hier voor de adresgegevens)
drs. G. (Gregor) Dijkhuis
drs. G. (Gregor) Dijkhuis
Gregor Dijkhuis heeft zich toegelegd op de studie van de Hoge Middeleeuwen. In 2015 publiceerde hij de eerste Nederlandstalige monografie over Frederik II: Stupor Mundi – Kroniek van een eigenzinnige keizer. In 2021 schreef hij De Middeleeuwse Zomer – hoogtepunten uit de Hoge Middeleeuwen. Naast cursussen en lezingen over cultuurhistorische onderwerpen, organiseert Gregor Dijkhuis thematische culturele-culinaire reizen. www.stupormundi.net