Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: ZW22-41

Strijd in het Midden-Oosten

Strijd in het Midden-Oosten
Cursuscode: ZW22-41

Het werd ooit het Morgenland genoemd. Of de Levant, “het land waar de zon opkomt”. Het gebied ten oosten van de Middellandse Zee , dat wij tegenwoordig aanduiden met : het Midden-Oosten.
De Levant is al duizenden jaren het kruispunt bij uitstek van volkeren, godsdiensten en culturen. Hier liepen de handelswegen van oost naar west, hier trokken de karavanen van zuid naar noord. Nergens anders kwamen de drie grote monotheïstische godsdiensten intensiever met elkaar in contact dan hier. En al die tijd is de regio ook het toneel van niet aflatende strijd.
Deze cursus behandelt de oorzaken en omstandigheden van de belangrijkste conflicten die zich in het Midden-Oosten hebben afgespeeld en nog steeds afspelen.  Een verhaal dat vijfduizend jaar geleden begint - in de tijd van de Sumeriërs - en doorloopt tot de dag van vandaag.
In vijf bijeenkomsten van 2 uur komen ze allemaal voorbij: Assyriërs, Babyloniërs, Joden, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Seltsjoeken, kruisvaarders, Mongolen, Mamlukken en Ottomanen.

Maandag 12 september 2022
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 175,00
Dhr. drs. G. (Gregor) Dijkhuis

Het begeleidend materiaal bij de cursus wordt aangeboden in de vorm van hand-outs en readers. Uw bijdrage in de kosten hiervan (€ 10,=) wordt aan het begin van de cursus met de docent verrekend.

13:30 - 15:30
Locatie: Jeruzalemkerk (klik hier voor de adresgegevens)
drs. G. (Gregor) Dijkhuis
drs. G. (Gregor) Dijkhuis
Gregor Dijkhuis heeft zich toegelegd op de studie van de Hoge Middeleeuwen. In 2015 publiceerde hij de eerste Nederlandstalige monografie over Frederik II: Stupor Mundi – Kroniek van een eigenzinnige keizer. In 2021 schreef hij De Middeleeuwse Zomer – hoogtepunten uit de Hoge Middeleeuwen. Naast cursussen en lezingen over cultuurhistorische onderwerpen, organiseert Gregor Dijkhuis thematische culturele-culinaire reizen. www.stupormundi.net