Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: zw 21-06

Een inleiding in het werk van Theodor W. Adorno

Een inleiding in het werk van Theodor W. Adorno
Cursuscode: zw 21-06

Theodor W. Adorno (1903 – 1969) was de bekendste vertegenwoordiger van de Frankfurter Schule, een filosofische stroming met als methode de Kritische Theorie. Doel was de werkelijkheid niet alleen te verklaren, maar ook te veranderen. De Frankfurter Schule had kritiek op het kapitalisme, maar ook op het nationalisme en (latent) fascisme. In 1943 verscheen een van de bekendste werken van de Frankfurter Schule, van Adorno en Max Horkheimer: 'Die Dialektik der Aufklärung'.

Adorno's boeken en essays geven stuk voor stuk een scherpe kritiek op de 20e eeuw, maar tonen tegelijkertijd een grote liefde en een ongebreideld enthousiasme voor de kunsten. Ter inleiding bespreken we de biografie van Adorno die vanwege zijn Joodse achtergrond ook ruime tijd in de Verenigde Staten heeft geleefd.

Vervolgens worden de belangrijkste werken en enkele toonaangevende essays besproken, met name zijn essays over schrijvers zoals Beckett en Kafka. Tot slot zullen we de onlangs verschenen lezing over rechts-radicalisme behandelen, dat vanwege de verrassende actualiteit veel aandacht heeft gekregen in de media: Meer hierover: https://duitslandinstituut.nl/artikel/33322/dia-leest-flessenpost-van-adorno

Dinsdag 2 maart 2021
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:45 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 113,00
Mw. MA B.D.L.M. (Trixie) Hölsgens
10:45 - 12:45
Locatie: Zwolle, Jeruzalemkerk (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Cursus geannuleerd >
MA B.D.L.M. (Trixie) Hölsgens
MA B.D.L.M. (Trixie) Hölsgens