Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: ZW 22-03

Egyptisch Dodenboek

Egyptisch Dodenboek
Cursuscode: ZW 22-03

De Egyptenaren zelf noemden het Dodenboek “Het boek betreffende het uitgaan bij dag”. Wat de Egyptenaren daarmee bedoelden en de inhoud van dit boek is het onderwerp van de cursus.

Het Egyptische dodenboek behoort tot de funeraire (doden)literatuur in het oude Egypte. De teksten (spreuken) hebben als belangrijkste doel om de dode te beschermen tegen het gevaar in het dodenrijk en te zorgen dat de dode in het hiernamaals voortleeft.

Er zijn spreuken met een gemeenschappelijk thema: zonnehymnen, het uitschakelen van vijandelijke machten, gedaanteverwisselingen en identificatie van de dode met bepaalde goden, verheerlijking en rechtvaardiging voor de godenrechtbank en bescherming door amuletten. Behalve teksten bevat een dodenboek meestal ook veel beeldmateriaal, de vignetten; het dodenboek behoort dan ook tot de oudste, geïllustreerde handschriften ter wereld. Na een inleiding op het Dodenboek, zullen een aantal spreuken uitgebreid worden behandeld, zoals het wegen van hart en de spreuk van het geheime hoofd.

Dinsdag 11 januari 2022
5 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 9:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 168,00
Dhr. J. (Jan) Koek

Tijdens het eerste college kunt u een reader aanschaffen via de docent.

9:30 - 12:00
Locatie: Jeruzalemkerk (klik hier voor de adresgegevens)
J. (Jan) Koek
J. (Jan) Koek