Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: ZW 21-32

Interculturele ontmoetingen; kunsthistorische ontdekkingen

Interculturele ontmoetingen; kunsthistorische ontdekkingen
Cursuscode: ZW 21-32

Deze cursus van 7 bijeenkomsten laat ons op een andere manier naar kunst kijken. Tegelijkertijd maken we ook kennis met andere kunstuitingen en zijn oud en nieuw met elkaar verbonden.

  1. Invloed van Afrikaanse kunst.  Avantgarde kunstenaars als Picasso, Matisse, Modigliani, Giacometti en Kirchner lieten zich inspireren door Afrikaanse kunst.  Wat is de ware betekenis van bijvoorbeeld een Afrikaans masker en beeld en waarom had men belangstelling in deze cultuur?
  2. De Amerikaanse schilder Jackson Pollock (1912-1956) was een van de invloedrijkste Amerikaanse kunstschilders die tot de abstract expressionistische school behoorde. Hij liet zich onder andere inspireren door de cultuur der indianen zoals de zandschilderkunst. Ook de muralisten uit Mexico inspireerden hem. Pollock werd beroemd door zijn driptechniek.
  3. De oude culturen zoals die van de Cycladen en die van Egypte zijn van grote invloed geweest op beeldhouwers als Brancusi en Barbara Hepworth. We gaan oud en nieuw naast elkaar plaatsen.
  4. Graffiti is van alle tijden en van alle culturen. Tijdens deze bijeenkomst zien we fraaie voorbeelden door de eeuwen heen.
  5. In Marrakech is een prachtig museum: het Berbers Museum. Sinds 2017 staat naast dit museum het Yves Saint Laurent Museum. Yves Saint Laurent was gek op Marokko. We zien een wisselwerking tussen de Berberse cultuur en de mode van Yves Saint Laurent.
  6. Noord – Zuid: onder andere een terugblik op de expositie van het Catharijne Convent in 2019.
  7. De kunstuitingen van de Aboriginals en overeenkomsten met Europese ontwikkelingen zoals de Cobra.

Vrijdag 15 oktober 2021
7 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 182,00
Mw. drs. L. (Lisette) le Blanc
10:00 - 12:00
Locatie: Jeruzalemkerk (klik hier voor de adresgegevens)
drs. L. (Lisette) le Blanc
drs. L. (Lisette) le Blanc