Mens en maatschappij

Inleiding tot begrip en toepassing van mensenrechten, aan de hand van dagelijkse gebeurtenissen en de ontwikkelingen in Europa. Mat name zal ook worden ingegaan op de belangrijkste uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Filosoferen is geen zaak voor het hoofd-kantoor. Filosoferen doe je met je denken, je spreken, je voelen, je willen en je zien. Je vraagt je niet af wat de mens is, maar of jij bent wat je kunt zijn.

Een cursus archeologie in drie delen: hoe woonde de mens in het verleden; wat vertellen vondsten ons over de plek en de mens; een bezoek aan het archeologisch depot in Deventer.

In deze cursus wordt aandacht gegeven aan de veranderingen die optreden in psychologische en sociale zin wanneer iemand te maken krijgt met een ernstige of chronische ziekte. Ziekte heeft in verschillende levensfasen andere gevolgen, zowel voor de patiënt als voor de mensen er om heen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verlies van autonomie, de beleving van de identiteit, omgaan met reacties uit de omgeving, leven tussen hoop en vrees, afscheid nemen van hoe het leven tot nu toe geweest is of van verwachtingen.

In het jaar 2050 kunnen elektriciteit, zonnewarmte, waterstof en daarvan afgeleide brandstoffen de primaire energiebronnen zijn in Nederland. De mogelijkheden en onmogelijkheden van verschillende technieken worden toegelicht, waardoor scherper wordt wat de keuzes zijn voor Nederland wat betreft de energie transitie.

In deze cursus wordt aan de hand van verschillende thema’s gekeken naar ouder worden. Informatie over visies op ouder worden, ouder worden in filosofie en kunst, zingeving en yeps (young elderly persons) wordt gecombineerd met onderlinge uitwisseling naar aanleiding van prikkelende vragen.

In 2022 was de Nederlandse euthanasiewet 20 jaar van kracht. Die twintig jaar betekenden een permanente discussie over ‘voltooid leven’, euthanasie bij dementie en andere dilemma’s. In deze cursus proberen we deze discussie te verhelderen.

Ooit zat volgens koningin Wilhelmina zo'n beetje heel Nederland in het Verzet. Nu ligt het accent op ons falen. Wat deugt er in ons verleden eigenlijk nog, waar we nog trots op kunnen zijn?
De studiedag wordt gegeven in 2 dagdelen van 2 uur. Op deze dag wordt voor een eenvoudige lunch gezorgd.

We vatten ons wereldbeeld samen: ontstaan en evolutie van het heelal. We doen dit aan de hand van belangrijke kantelpunten (ontstaan leven, sterren, “iets uit niets?”) die we begrijpen vanuit fundamentele eigenschappen van de natuur in de natuur- en sterrenkunde.

In vier colleges bespreken we een aantal actuele economische ontwikkelingen die met enige regelmaat in de diverse media worden besproken. Vaak leidt dat tot onbegrip en misverstanden in het publieke debat. In deze vier colleges wordt u daarover in hoofdlijnen “bijgepraat”.